“Big Four” Fashion Steden van de Wereld

De “Big FourFashion Steden van de Wereld zijn New York, Parijs, Londen en Milaan

Een modehoofdstad is een stad die een grote invloed heeft op internationale modetrends en waarin het ontwerp, de productie en de detailhandel van modeproducten en de evenementen zoals modeweken, prijzen en beurzen – een aanzienlijke economische output genereren.

Historisch gezien zijn meerdere steden op hun beurt modehoofdsteden geweest. Tijdens het Renaissance-tijdperk waren verschillende stadstaten in wat het hedendaagse Italië zou worden, Europa’s belangrijkste trendsetters, vanwege de culturele macht die zij in die periode uitoefenden; dit omvat steden zoals Florence, Milaan, Rome, Napels, Genua en Venetië.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw claimde Tokio zijn plek als modekapitaal met een nieuwe generatie avant-gardistische ontwerpers, waaronder Issey Miyake of Rei Kawakubo van Comme des Garçons die wereldwijd aandacht kregen. De mode was radicaal anders in zowel het gebruik van textiel als in de manier waarop ontwerpers sneden en drapeerden.

Meer recentelijk zijn er nieuwe modehubs ontstaan over de hele wereld en komt de gevestigde orde meer uitdagingen tegen uit alle hoeken van de wereld, waaronder Afrika, Australië en Zuid-Amerika. Sinds 2007 is ook Berlijn een steeds belangrijker wordend centrum voor wereldwijde modetrends.

De Vier Grote Fashion Steden van de Wereld

#1. New York

New York Fashion Week

New York Fashion Week wordt ieder jaar gehouden in februari en september. Het is een halfjaarlijkse reeks van evenementen. Meestal 7-9 dagen waarin internationale mode-collecties worden getoond aan kopers, de pers en het grote publiek.

4 Belangrijkste Modeweken.

Het is een van de vier belangrijkste modeweken in de wereld. Gezamenlijk bekend als de “Big 4”, samen met die in Parijs, Londen en Milaan. De Council of Fashion Designers of America creëerde in 1993 het moderne concept van een gecentraliseerde ‘New York Fashion Week’. Steden zoals Londen gebruikte al in de jaren tachtig de naam van hun stad in combinatie met de woorden ‘modeweek’. De economische impact van New York Fashion Week wordt geschat op $ 887 miljoen.

#2. Londen

London Fashion Week

London Fashion Week: elk seizoen biedt het 4-daagse London Fashion Week Festival (LFWF), voorheen bekend als London Fashion Weekend, een consumentgerichte fashionweekervaring.
Gehouden in The Store Studios, 180 The Strand, LFWF stelt consumenten in staat om samengestelde designercollecties te kopen tegen exclusieve prijzen. Zit als consument vooraan bij catwalk shows. Van en door ontwerpers van de London Fashion Week. Krijg een visuele voorsprong op de belangrijkste trends van het aankomende mode-seizoen. Luister naar de gesprekken van experts uit de fashion sector.

#3. Paris

Paris Fashion Week

Paris Fashion Week  is een reeks designer presentaties die elk halfjaar in Parijs (Frankrijk) worden gehouden met lente/zomer en herfst/winter-evenementen.

De datums van deze evenementen worden bepaald door de Franse Modefederatie. De Paris Fashion Week wordt gehouden op verschillende locaties in de stad.
Naast confectiekunsten zijn er ook shows voor heren en haute-couture.

In 1945 heeft de Chambre Syndicale de la Haute Couture een nieuwe reeks regels opgesteld om de Haute Couture-huizen te reguleren en te bepalen. Om aan de criteria te voldoen, moest het huis ervoor zorgen dat ze de nieuwe regels volgen, met als voorbeeld dat een couture-huis elk seizoen een collectie van minstens 35 runs moet presenteren met zowel overdag als ‘s avonds kleding voor de pers in Parijs.

#4. Milaan

Milan Fashion Week

Milan Fashion Week wordt gedeeltelijk georganiseerd door Camera Nazionale della Moda Italiana (de nationale kamer voor Italiaanse mode), een vereniging zonder winstoogmerk die de ontwikkeling van de Italiaanse mode coördineert en promoot en verantwoordelijk is voor het hosten van de mode-evenementen en shows van Milaan. De Camera Sindacale della Moda Italiana, werd opgericht op 11 juni 1958. Dit was de voorloper van wat later de Camera Nazionale della Moda Italiana werd.

Bepaalde shows worden niet gehouden door de Camera Nazionale Della Moda Italiana, waaronder die van Dolce & Gabbana.

De camera Nazionale Della Moda Italiana wordt ook scherp bekritiseerd door ontwerper Cavalli.

De modeweek in Milaan, host meer dan 40 shows en door het gebruik van de meest elegante paleizen om het podium voor design te worden transformeert de stad in een toeristische fashion-utopia. Voorbeelden van locaties zijn Palazzo Reale, palazzo serbelloni en vele anderen. Duidelijk dat Milaan behoort tot de De “Big Four” Fashion Steden van de Wereld

 

#7.Amsterdam

Amsterdam Fashion Week is een combinatie van modeshows van opkomende talenten, ontwerpers en commerciële labels en merken. Amsterdam Fashion Week begon in 2004 als een initiatief om Amsterdam op de kaart te zetten als een bruisende en internationaal georiënteerde bestemming voor de mode.

Jaarlijkse fashion capital-ranglijst Een jaarlijkse ranglijst van de leidende modehoofdsteden wordt geproduceerd door Global Language Monitor.

In de top-10 modehoofdsteden van 2017.

Amsterdam staat anno 2017 volgens Global Language Monitor op plaats #7. Wat een flinke verschuiving is van plaats #23 het jaar ervoor.

Waar een klein (Neder)land al niet groot in kan zijn.

Top 10 Fashion Cities van de wereld anno 2017

#1.New York #2.Parijs #3.Londen #4.Milaan #5.Rome #6.Barcelona #7.Amsterdam #8.Berlijn #9.Las Vegas #10. Dubai……

De Top mode hoofdsteden per regio
Europa :: Parijs, Barcelona, Milaan, Rome, Londen, Amsterdam, Berlijn, Florence, Madrid, Stockholm, Antwerpen, Kopenhagen, Frankfurt en Monaco.
India :: Mumbai en New Delhi.
Australië :: Melbourne en Sydney.
Oost-Azië :: Singapore, Hong Kong. Seoul, Tokio, Shanghai en Bangkok.
Zuid-Afrika :: Johannesburg, Kaapstad.
Midden-Europa :: Praag, Moskou, Wenen, Warschau, Sint-Petersburg en Krakau.
Canada :: Toronto, Montreal en Vancouver.
Midden-Oosten :: Dubai, Abu Dhabi
Spanje :: Barcelona en Madrid.
Latijns-Amerika :: Rio de Janerio, Buenos Aires, Santiago, Sao Paulo en Mexico-stad.
Regionaal VS :: New York, Las Vegas, Los Angeles, Washington DC, San Francisco, Dallas, Austin, Portland, Boston, Miami en Houston.

 

Geef een antwoord